GBS International Laser Cladding

Laser Cladding

Hardchromen
Een preciezere bewerking nodig van het werkstukoppervlak?

Hardchromen:

Lasercladden kan op bepaalde gebieden een beter alternatief zijn dan hardchromen en daarnaast wordt binnenkort hardchromen aanzienlijk duurder vanwege verplichte autorisatie die elke verchroom aanbieder nodig heeft van de European Chemicals Agenca (ECHA).

Hardchromen heeft op bepaalde gebieden nadelen die wij met lasercladden kunnen oplossen. Benieuwd naar onze oplossing?

Hardchromen

Met hardchromen kunt u uw werkstukken voorzien van loop- en lossingseigenschappen. De behandeling zorgt voor een laag op het werkstuk met goede hechtingswaarde ten aanzien van het moedermateriaal. Verschillende materialen zoals staal, gietijzer, bronslegering en RVS zijn geschikt om te hardchromen. U kunt hardchromen toepassen op versleten onderdelen en zo besparen op het aanschaffen van nieuwe onderdelen. Hardchromen wordt over het algemeen toegepast om het werkstuk te beschermen tegen corrosie en slijtlagen.

Lasercladding als alternatief voor hardchromen

Ons alternatief voor hardchromen: LASERCLADDEN!

Het hardchromen kan niet zo nauwkeurig worden uitgevoerd als bij het gebruik van een laser. De laser kan door middel van software besturing zeer kleine oppervlaktes bewerken. Vanaf september 2017 mogen enkel nog geautoriseerde bedrijven de verchroom techniek toepassen. Echter zijn de kosten om een licentie te verkrijgen erg hoog. De nu nog meest voorkomende techniek voor metaaloppervlak bewerking zal dus aanzienlijk stijgen in de prijs door vereiste certificering, bron: ECH (European Chemicals Agenca).

Met lasercladden kunnen deze problemen verholpen worden

Lasercladden kan in veel gevallen een beter alternatief zijn dan hardchromen.

Lasercladden is een oplastechniek waar door middel van een hoogvermogen laser een dunne laag van het basismateriaal wordt gesmolten. Tegelijkertijd wordt een metaalpoeder aangebracht op het gesmolten werkstukoppervlak. Het opgespoten poeder smelt en verbindt zich samen met het basismateriaal en zo ontstaat de metallische verbinding van de twee componenten. Daarnaast is het voordeel van lasercladden ten opzichte van hardchromen dat het toevoegmateriaal niet op het basismateriaal wordt aangebracht maar het zich samenmengt met het basismateriaal. Wat betekent dat er geen corrosievorming kan ontstaan tussen de cladlaag en het basismateriaal. De techniek heeft een veel hogere bewerkingssnelheid van de werkstukken dan vergelijkbare oppervlaktebewerking.

De warmte-inbreng die bij deze bewerking plaatsvindt is minimaal, dit is volledig toe te schrijven aan de zeer beperkte diepte van de laserstraal tijdens het cladden. Hierdoor is de laserclad techniek uitermate geschikt voor werkstukken met een lage warmte-inbreng. Het toevoegmateriaal in de vorm van een poeder is afhankelijk van het eindgebruik van het metaalwerkstuk. Wij adviseren u hierin graag om tot de beste oplossing te komen voor de revisie of preventieve bewerking van uw werkstuk.