GBS International Laser Cladding

Laser Cladding

Lasershockharden
Een alternatief nodig waarbij het werkstukoppervlak niet deformeert?

Lasershockharden

Lasershockharden kan nadelige effecten hebben voor uw werkstuk na de oppervlaktebewerking, die wij door middel van lasercladden kunnen voorkomen.

Tijdens het lasershockharden, wat ook wel eens laser peening wordt genoemd, ontstaat door middel van een krachtige en korte laserpuls een sterke schokgolf die inwerkt op het werkstukoppervlak. Meestal wordt er tegelijkertijd een transparant materiaal (bijvoorbeeld water) op het basismateriaal aangebracht om de drukopbouw te versterken. Tijdens dit proces wordt het materiaal gedeformeerd en zal daarna een hogere hardheid opbrengst hebben, mits het ëën van de metalen is die werkversteviging vertonen (Aluminium, Titaan en Mangaan).

Ons alternatief voor lasershockharden: LASERCLADDEN!

Lasershockharden is een bewerking waarbij vervorming ontstaat tijdens het proces. In tegenstelling tot lasercladden waar de vervorming nihil is.

Lasercladden kan in veel gevallen een beter alternatief zijn dan lasershockharden.

Lasercladden is een oplastechniek waar door middel van een hoogvermogen laser een dunne laag van het basismateriaal wordt gesmolten. Tegelijkertijd wordt een metaalpoeder aangebracht op het gesmolten werkstukoppervlak. Het opgespoten poeder smelt en verbindt zich samen met het basismateriaal en zo ontstaat de metallische verbinding van de twee componenten. Deze techniek heeft een veel hogere bewerkingssnelheid van de werkstukken dan vergelijkbare oppervlaktebewerking.

De warmte-inbreng die bij deze bewerking plaatsvindt is minimaal, dit is volledig toe te schrijven aan de zeer beperkte diepte van de laserstraal tijdens het cladden. Hierdoor is de laserclad techniek uitermate geschikt voor werkstukken met een lage warmte-inbreng. Het toevoegmateriaal in de vorm van een poeder is afhankelijk van het eindgebruik van het metaalwerkstuk. Wij adviseren u hierin graag om tot de beste oplossing te komen voor de revisie of preventieve bewerking van uw werkstuk.